Εκπλήξεις Στη Δίκη Της Απαγωγής Της Φοιτήτριας Στα Γιάννενα

pavlos_sarakis14 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη δίκη αναφορικά με την απαγωγή της 22χρονης φοιτήτριας, κόρης του πρώην Δημάρχου, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον στην πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο, με έντονο το παρασκήνιο και την ίντριγκα που άγγιξε μέχρι και πολιτικές χορδές.

Συγκλονιστική ήταν κατά κοινή ομολογία η αγόρευση του γνωστού δικηγόρου Αθηνών, Παύλου Σαράκη, που έφερε τα πάνω κάτω στην δικαστική αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του σημειώθηκαν εντάσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη τρεις φορές, προκειμένου να εκτονωθεί το έντονο κλίμα. Θυμίζουμε ότι ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης (φωτό) έχει αναλάβει την υπεράσπιση των τριών από τους πέντε κατηγορουμένους.

Η μεγάλη αναταραχή όμως προκλήθηκε όταν ο γνωστός ποινικολόγος, παρουσίασε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πατέρα της φοιτήτριας και πρώην δημάρχου Ιωαννίνων κ. Γκόντα, να συνομιλεί με Εισαγγελέα , έναν Αρχιμανδρίτη ονόματι Πάτερ Αρσένιος και με συμβούλους προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική επικοινωνίας της υπόθεσης.
Η πολιτική αγωγή υπέβαλε ευθύς ένσταση για να μην ακουστούν οι εν λόγω συνομιλίες, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ γινόταν λόγος για την ύπαρξη 4 εκατ.ευρώ από το περιβάλλον του πρώην δημάρχου για την καταβολή των λύτρων. Συνομιλίες που διέψευδαν τον ισχυρισμό περί πενίας του κ.Γκόντα που κατά κόρον πρόβαλε στην εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πρώην δημάρχου έπεσαν στο ακροατήριο ως «βόμβα» μεγατόνων , αφού παρά την ομολογία των κατηγορουμένων για την πράξη τους, τα δεδομένα και οι εντυπώσεις ανατράπηκαν. Η αμηχανία και η παγωμάρα που επικράτησε στην αίθουσα ήταν εμφανής.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας όταν ακούστηκαν οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του κ.Γκόντα με εισαγγελέα πετάχτηκε και φώναξε :»Δεν είμαι εγώ! Δεν είμαι εγώ!»
Σε αυτο το σημείο να σημειώσουμε ότι την πρώτη μέρα της δίκης ο Παύλος Σαράκης είχε ζητήσε την αυτοεξαίρεση του εισαγγελέα για λόγους ευπρέπειας με βάση το άρθρο 23 παρ.3 του ΚΠΔ. ΟΕισαγγελέας κ. Θεοφάνης Λιούτας, παραδέχτηκε πως την περίοδο 1975-1979 υπήρξε συμφοιτητής με τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Γκόντα , παρά ταύτα παραμένει αμερόληπτος και απόλυτος στα καθήκοντά του, σύμφωνα με όσα είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι οι κατηγορούμενοι από την αρχή έχουν ομολογήσει αλλά όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται για κάποια επικίνδυνη εγκληματική ομάδα που λειτουργούσε κατ εντολήν άγνωστων ηθικών αυτουργών – πολιτικών αντιπάλων αλλά για πρόσωπα με έντονα οικονομικά προβλήματα.
Ακόμη και το θύμα στην κατάθεσή του είχε υποστηρίξει ότι της φέρθηκαν με πάρα πολύ καλό τρόπο οι απαγωγείς και δεν την πείραξαν ούτε στο ελάχιστο.
«Από την αρχή η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων ήταν η αποδοχή των πράξεων και η έμπρακτη μεταμέλειά τους. Όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνουν μέρος ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων» τόνισε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του ο γνωστός δικηγόρος των Αθηνών Παύλος Σαράκης.
Αφήσε μεταξύ άλλων σαφέστατα υπονοούμενα για ένα επιτελείο επικοινωνιακής στατηγικής που «παίχτηκε» πάνω στην υπόθεση της απαγωγής.

Μολονότι το θύμα προανακριτικά είχε καταθέσει ότι οι συνθήκες της απαγωγής της ήταν άριστες, στην δίκη εμφανίστηκε λάβρος κατά αυτών, ρίχνοντας στο «καναβάτσο» τους κατηγορουμένους. Τότε ένας εξ αυτών πετάχτηκε και της είπε: » Τι είναι αυτά που λες Σοφία; Μέχρι και μπύρες δεν σου φέραμε όταν ήθελες να πιεις;»
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης το θύμα έπεσε σε αντιφάσεις, και δεν μπορούσε να αιτιολογήσει τη μεταβολή των ισχυρισμών της.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ποινικολόγου των Αθηνών: «Πρόκειται λοιπόν για ομηρία ή για φιλοξενία;»

Η υπεράσπιση μάλιστα έκανε λόγο και για μαθήματα υποκριτικής τέχνης που παρακολουθεί το θύμα, φέρνοντας μάλιστα στο προσκήνιο και μια εκπομπή του Στ.Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» στην οποία είχε πάρει μέρος η Σοφία με θέμα την υπόθεσή της, αποκαλύπτοντας ότι παρακολουθεί τέτοιου είδους μαθήματα. Σαφές υποννοούμενο ότι η μελοδραματική κατάθεσή της στο ακροατήριο ήταν αποτέλεσμα υποκριτικής τέχνης και όχι ειλικρίνειας.

Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την μεγάλη δίκη των Ιωαννίνων αφού δεν έχει σημειωθεί στο παρελθόν απαγωγή στην περιοχή τους και οι ανατροπές πυροδότησαν σωρεία συζητήσεων ανοίγοντας ένα νέο κύκλο στην υπόθεση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σε έναν από αυτούς επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών, σε άλλους δύο, 19 χρόνια και 4 μήνες και στις δύο γυναίκες, 4 μήνες με αναστολή.
Για ηθική δικαίωση έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος κ. Γκόντας. Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να διαλευκάνει το θέμα των ηθικών αυτουργών για όλους όσοι ανέφεραν ότι επί δημαρχίας του είχαν γίνει ατασθαλίες.
Μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους τόνισε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, «άλλοι ετοίμασαν το ποδήλατα και εμείς καβαλήσαμε» .

ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

Η απαγωγή είχε γίνει τον Σεπτέμβρη του 2011 στην Καστοριά όπου και σπούδαζε η Σοφία Γκόντα, ενώ οι πέντε συνολικά δράστες πιάστηκαν έξω από τα Γιάννενα όπου είχαν το κρησφύγετό τους. Οι απαγωγείς ανάμεσά τους και δυο «ντελίβερι» σε πιτσαρία πίστευαν ότι είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το μεγάλο «κόλπο», με το οποίο θα κέρδιζαν ως λύτρα 4.000.000 ευρώ! Οι απαγωγείς βρήκαν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της Σοφίας Γκόντα, ενώ ανακάλυψαν ότι έχει προφίλ και στο facebook. Έτσι τηλεφώνησαν στην 22χρονη που εκείνο το βράδυ βρισκόταν με μία φίλη της σε μία καφετέρια στην Καστοριά, λέγοντας της ότι έχει κερδίσει μέσω διαγωνισμού στο ίντερνετ ένα κινητό i phone και εάν μπορεί να το παραλάβει μέσω κούριερ κοντά στο σπίτι της.

Ανυποψίαστη, η φοιτήτρια έπεσε στην παγίδα και πήγε στο ραντεβού με τους… απαγωγείς. Οι τρεις δράστες την επιβίβασαν σε ένα αυτοκίνητο και την οδήγησαν σε μία αγροικία που είχαν νοικιάσει έξω από τα Ιωάννινα. Οι αστυνομικοί μετά από επιχείρηση συνέλαβαν σε διαφορετικά σημεία έναν 43χρονο και έναν 32χρονο, Έλληνες και οι δύο υπάλληλοι σε πιτσαρία στα Ιωάννινα, έναν 37χρονο ομογενή από τη Β. Ήπειρο, καθώς και την σύζυγο του 32χρονου και την μητέρα του 43χρονου, επειδή τους βοήθησαν να κρύψουν τα χρήματα από τα λύτρα, τα οποία τα είχαν μοιράσει και τελικά βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε κουβέρτες. Να σημειωθεί ότι τα λύτρα που πήρανε ήταν 43.650 ευρώ τελικά και όχι 4 εκατομμύρια, που στη συνέχεια τα κατέσχεσε η αστυνομία μόλις τα εντόπισε.

Ρεπορτάζ: Μπέττυ Γιάννα

πηγή: http://spirospero.gr

Comments are closed