Επεισοδιακή Δίκη Στο ΜΟΔ Ηρακλείου

Dikastirio
14/03/2007

Τηλεφωνικώς ενημερώθηκε από το δικηγόρο του για την ομόφωνη ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου ο 21χρονος Ζωνιανός που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και τριών μηνών για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος των Ανωγειανών Ανάστου Χαιρέτη και Γιάννη Δακανάλη και του 17χρονου μαθητή Γιώργου Σωπασή από τα Λιβάδια, στις 5 Απριλίου 2006. Ο ίδιος δεν προσήλθε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Φοβόταν για τη ζωή του, ενώ, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Παύλος Σαράκης, επέλεξε το δύσκολο αυτό δρόμο για να αποφύγει την όξυνση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Τα δικαστήρια Ηρακλείου είχαν καιρό να… ζήσουν τέτοια ατμόσφαιρα δίκης. Όλα τ’ Ανώγεια πέρασαν από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης και πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτύρονταν στους αστυνομικούς γιατί δεν τούς επέτρεψαν την είσοδο στην αίθουσα όπου εκδικαζόταν η υπόθεση. Είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά. Στην αριστερή πλευρά οι Ανωγειανοί, στη δεξιά Ζωνιανοί και Λιβαδιώτες.

Περίπου 70 αστυνομικοί και αξιωματικοί επιστρατεύτηκαν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και δεν άνοιξε… μύτη. Η αλήθεια όμως είναι ότι ουδείς από τις δύο πλευρές αποπειράθηκε να δημιουργήσει κατάσταση εντάσεως. Ο ένας έδειχνε να σέβεται τον πόνο του άλλου.

Οι μοναδικές στιγμές στις οποίες η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα ήταν ιδιωτικές και εκδηλώθηκαν από την πλευρά της οικογένειας του κατηγορουμένου μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας και αφότου η αίθουσα είχε εκκενωθεί.

Η μάνα του 21χρονου λύγισε στο άκουσμα της απόφασης της 20ετούς κάθειρξης. Ούρλιαζε από τον καημό της και επικαλούνταν την εικόνα της Παναγίας που κρατούσε στην τσάντα από το σπίτι της.

Οι συγγενείς του 21χρονου πιστεύουν ότι ο γιος τους αδικήθηκε, καθώς δεν αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά περιστατικά και επέμεναν ότι ο 21χρονος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει και ότι βρισκόταν σε άμυνα για να προστατεύσει τα τρία ανήλικα ξαδέρφια του που επέβαιναν στο 4×4.

Η μοναδική δημόσια έκφραση πικρίας όταν ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση διατυπώθηκε από την πλευρά του πατέρα, ο οποίος φώναξε μέσα στην αίθουσα «φέρτε και μια θηλιά να τον κρεμάσετε επιτόπου».

Πλέον οι ελπίδες της οικογένειας του 21χρονου επικεντρώνονται στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό – μέχρι τότε θα παραμείνει έγκλειστος αφού η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη – ενώ σύμφωνα με τον κ. Σαράκη εξετάζουν σοβαρά να ζητήσουν η δίκη να γίνει εκτός Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι αν και ο 21χρονος κατηγορούνταν για τρεις απόπειρες, πολιτική αγωγή υπήρχε μόνο για τον 24χρονο Ανάστο Χαιρέτη.

Η κατάθεση του Ανάστου

Αρκετά αδυνατισμένος και με εμφανές το κινητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την αριστερή πλευρά ο Ανάστος Χαιρέτης ήταν ο πρώτος που κατέθεσε. Καθισμένος σε μια καρέκλα, ο 24χρονος Ανωγειανός δεν είχε να πει πολλά καθώς δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι πριν καλά-καλά προλάβει να πλησιάσει στο σημείο του καβγά.

Τόνισε ότι το δράστη τον γνώριζε μόνο φυσιογνωμικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ο πατέρας του Κώστας Χαιρέτης μετά την ολοκλήρωση της δίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ αναφερόμενος στην περιπέτεια υγείας του γιου του έκανε λόγο για έναν «Γολγοθά» που συνεχίζεται, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι θα βελτιωθεί.

Για δικαίωση μίλησε η δικηγόρος του Ανάστου, Πόπη Χαιρέτη, που δήλωσε: «Είναι μία αυστηρή ποινή, ανάλογη όμως των πράξεων που διέπραξε».

Ο 17χρονος σήμερα μαθητής Γιώργος Σωπασής, που τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν στη στάση του λεωφορείου, αφού περιέγραψε το σκηνικό που αντιλήφθηκε, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπό καθεστώς φόβου και πανικού και ότι είχε σκοπό να εκφοβίσει και όχι να σκοτώσει.

Ο Γιάννης Δακανάλης – ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησε η λογομαχία – υποστήριξε ότι απλώς πήγε να τού κάνει σύσταση να μην προβαίνει σε επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητο έξω από το σχολείο. «Μου φώναξε «μην μου σιμώνεις» και τότε έβγαλε ένα πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι κρατούσε περίστροφο και ότι χτύπησε τον 21χρονο.

«Μας απείλησαν» είπαν τα ξαδέρφια του δράστη

Από την πλευρά του κατηγορουμένου κατέθεσαν τα τρία ανήλικα αδέρφια που το μοιραίο μεσημέρι επέβαιναν στο αυτοκίνητο του ξαδέρφου τους. Τόσο τα δύο κορίτσια, 15 και 14 ετών, όσο και ο 10χρονος αδερφός τους περιέγραψαν ένα καθεστώς πανικού και τρόμου.

Υποστήριξαν ότι ο Δακανάλης απείλησε με το περίστροφο τον 21χρονο, και το τοποθέτησε στον αριστερό του κρόταφο, ενώ τον εξύβριζε και προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού. «Τότε έβγαλε ο ξάδερφός μου το πιστόλι για να τον εκφοβίσει. Εμείς κλαίγαμε και φωνάζαμε».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η υπερασπιστική γραμμή. Ο κ. Σαράκης υποστήριξε ότι ο εντολέας του βρισκόταν σε άμυνα και ότι δέχτηκε επίθεση, ενώ ήταν εγκλωβισμένος και ήθελε να προστατεύσει τα τρία ανήλικα ξαδέρφια του. Ο 21χρονος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ζητούσε να μιλήσει τηλεφωνικά με το δικηγόρο του για να τού μεταφέρει το κλίμα και τις εκτιμήσεις του.

πηγές: http://www.cretetv.gr

http://www.platpub.com/cretannews/2007/03/news37.html

Comments are closed