ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ REALNEWS [20-07-2014]

Συνέντευξη του Παύλου Σαράκη στη Realnews__________
& στην Άννα Κανδύλη
a.kandili@realnews.gr

Σε μυστικοσυμβούλους με δόλια συμπεριφορά αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης την απομάκρυνσή του από τη θέση του συνηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη. Όποιοι του έδωσαν «εσφαλμένες ή άστοχες συμβουλές… ας αναλάβουν το κρίμα και τις ευθύνες τους», δήλωνει στη Realnews.
Ο γνωστός ποινικολόγος, του οποίου η εμπλοκή με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής του κόστισε τη διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία, αποκαλύπτει πως δέχεται «πιέσεις και παρεμβάσεις» όχι μόνο πολιτικές αλλά και μέσω των οικονομικών – ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Παράλληλα, όπως αναφέρει, δεν θα δίσταζε να αναλάβει και την υπεράσπιση του τρομοκράτη Νίκου Μαζιωτη.

Για ποιο λόγο σταματήσατε να είστε συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη;

Η υπόθεση της Χ.Α είναι εξαιρετικά σύνθετη, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς υπερασπιστικής στρατηγικής. Έχει φανερούς αλλά και αφανείς εμπλεκόμενους. Με σκοπιμότητες και με ξεκάθαρη σύγκρουση πολιτικών συμφερόντων. Η έκβασή της θα κρίνει πολλά σε επίπεδο πολιτικής αλλά και Δικαιοσύνης. Το έργο των συνηγόρων έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Θυμίζει παρτίδα σκάκι. Ο συνήγορος σχεδιάζει και προτείνει με αίσθημα υψηλής ευθύνης. Ο εντολέας αξιολογεί και «εκτελεί». Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ο Ηλίας Κασιδιάρης προέβαλε ενστάσεις. Στο παρά ένα. Του ξεκαθάρισα ότι δεν αναλαμβάνω, ούτε μοιράζομαι την ευθύνη της ατίμωσής του. Συμφωνήσαμε από κοινού να αναστείλω τις νομικές μου υπηρεσίες. Ήταν λοιπόν θέμα αρχής και συναπόφασης να μην είμαι νομικός συμπαραστάτης του, κατά τη συμπληρωματική απολογία του.

Υπήρξε παρέμβαση της ηγεσίας της Χ.Α στη χάραξη της υπεράσπισης Κασιδιάρη, όπως ειπώθηκε;

Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν δέχομαι παρεμβάσεις στο υπερασπιστικό μου καθήκον. Τάχθηκα να υπερασπιστώ την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κατηγορουμένου Ηλία Κασιδιάρη, χωρίς φόβο αλλά με πάθος Δικαίου. Ουδείς από την πολιτική ηγεσία της Χ.Α συνομίλησε μαζί μου και εξέφρασε ενστάσεις για τη νομική στρατηγική μου.

Πίσω από την πλάτη σας όμως;

Εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης γνωρίζει εάν και ποιοι του έδωσαν εσφαλμένες ή άστοχες συμβουλές. Εάν συνέβη, ας αναλάβουν το «κρίμα» και τις ευθύνες τους.

Η προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη εκτιμάτε ότι μπορεί να οφείλεται και σε λάθος υπερασπιστική γραμμή; Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ενώπιον των ανακριτών με εσάς στο πλευρό του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Καταρχάς ήταν δίκαιη και ορθή η ομόφωνη απόφαση ειδικών ανακριτών και Εισαγγελέων – τον περασμένο Οκτώβριο – να αφεθεί ελεύθερος ο Ηλίας Κασιδιάρης. Η προσωρινή κράτηση είναι έσχατο δικονομικό μέτρο καταναγκασμού, που επιβάλλεται υπό σαφείς νομικές περιοριστικές προϋποθέσεις. Τέτοιες δεν υπήρχαν, ούτε τώρα υπάρχουν. Εκείνη η απόφαση καταξιώνει τους λαβόντες αυτή δικαστές. Είναι αλήθεια ότι εκείνη η απόφαση ενόχλησε τους προσωρινά κρατούντες της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Καθ’ υπέρβασιν εξουσίας και δικαίου. Η αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή, ίσως και πικρή αλλά πρέπει να υποστηρίζεται και να αναγνωρίζεται. Η τωρινή του προσωρινή κράτηση είναι πέρα της νομικής επιστήμης. Δεν οφείλεται στον υπερασπιστικό του λόγο. Η κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται, ανεξάρτητα από ιδεολογικοπολιτική προέλευση. Αλλού είναι το ερώτημα: Υπήρχε τρόπος νομικής διαφυγής από την προδιαγεγραμμένη προφυλάκιση; Ναι, υπήρχε! Καθολική θεσμική ανατροπή δεδομένων. Τώρα όμως η ιστορία γράφηκε και δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.

– Καταδικάσατε την αρχική βίαιη στάση του Κασιδιάρη απέναντι στους δημοσιογράφους και στα ΜΜΕ απειλώντας τον ότι θα αποχωρήσετε. Στη συνέχεια είδαμε μία στροφή στη συμπεριφορά του. Τι ακριβώς έγινε;

Καταδικάζω τη βία απερίφραστα. Είναι αδικαιολόγητη και πολύ περισσότερο όταν διεκδικείς πολιτικό ρόλο απ’ ευθείας από τον λαό. Φώναξε δυνατά, αλλά με «κατεβασμένα τα χέρια». Είμαι υπέρ της αντιπαράθεσης των ιδεών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς βία. Η τυφλή βία είναι πρακτική των βαρβάρων. Συνομίλησα αρκετές φορές με τον εντολέα μου, προσεγγίζοντας το θέμα. Ένιωσα ότι έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την προσέγγισή μου. Ο συνήγορος οφείλει να νουθετεί τους εντολείς του. Για το καλό τους, πάντοτε.

Αναλάβατε την υπεράσπιση και άλλων βουλευτών της Χ.Α. από όταν ξεκίνησε η υπόθεση. Μάλιστα αυτό σας κόστισε και τη διαγραφή σας από τη ΝΔ. Μετανιώνετε για την εμπλοκή σας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις;

Είμαι επαγγελματίας δικηγόρος. Προέχει το καθήκον από το πολιτικό μου μέλλον. Για μένα η ζωή είναι βιοπάλη με αρχές και αξίες, απεχθάνομαι την κραιπάλη της διαπλοκής. Δεν προδίδω ποτέ την εντολή της υπεράσπισης για πολιτικές ή αλλότριες σκοπιμότητες. Θεωρώ άδικη τη διαγραφή μου από τη Ν.Δ., αλλά κατανοώ ότι ίσως ήταν πολιτικά αναγκαία. Θα προτιμούσα αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας και όχι διαγραφή. Παραμένω όμως αιρετικός Νεοδημοκράτης. Όχι, δεν μετανιώνω που ανέλαβα μία δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος. Με εξιτάρουν οι δύσκολες υποθέσεις, εκείνες ιδιαίτερα που οι άλλοι τις θεωρούν «χαμένες»!

Όλο αυτό το διάστημα που ήσασταν συνήγορός τους δεχθήκατε πιέσεις; Κι αν ναι, από ποιους;

Φυσικά. Πέρα από τις πολιτικές, είμαι στο επίκεντρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Με στόχευσαν. Οι «πιέσεις», όμως δεν με πτοούν – αντίθετα με πεισμώνουν. «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω». Και «οι κρίνοντες, κρίνονται», να θυμίσω.

– Είχαμε πρόσφατα τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη. Θα υπερασπιζόσασταν έναν αντιεξουσιαστή ή αριστερό τρομοκράτη;

Φυσικά, ναι! Το έχω κάνει και με κατηγορούμενο για διεθνή τρομοκρατία. Δεν εξετάζω μία εντολή υπεράσπισης με πολιτικά κριτήρια ή ιδεοληψίες. Για μένα θα ήταν άλλη μία πρόκληση. Με εξιτάρει να υπερασπίζομαι τους «κακούς λύκους» του συστήματος. Όπως είπε και ο αείμνηστος Γάλλος ποινικολόγος Ζακ Βερζές «ανάμεσα στα σκυλιά και το λύκο, θα είμαι πάντοτε με το μέρος του λύκου, ιδίως όταν είναι πληγωμένος».

Εφημερίδα REALNEWS, σελ.34
Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

 

Comments are closed